9,2

Kwaliteit van leven

Blijven bewegen met uw knie

Knieprothese: Kniespecialist RPA Janssen is topspecialist in behandeling van knie artrose. Knie: Kniespecialist RPA Janssen houdt zich fulltime bezig met knieaandoeningen en behandeling voor patiënten uit heel Zuid-Nederland.
Lees meer →

Benoeming Lectoraat Value-Based Health Care

Dr. RPA Janssen is per...

Lees meer →

Gastspreker Onderzoek in Beweging 2019 UM

Dr. RPA Janssen is...

Lees meer →

Interview Nieuwjaarsontmoeting Gemeente Veldhoven

Dr. RPA Janssen is uitgenodigd voor...

Volg mij!

Volg gratis de wetenschappelijke ontwikkelingen over de knie via Facebook, Twitter en andere netwerken!


Máxima helpt patiënten snel op de been

Interview met RPA Janssen, orthopedisch chirurg, over de nieuwste technieken in de behandeling van knie-artrose. De operatietechniek met minimaal invasieve benadering (MIS Knee) wordt uitgelegd. De techniek leidt tot sneller en beter herstel van de patient met knie-artrose. Het artikel is gepubliceerd in .info/surgical. 

Spoedzorg en electieve zorg hoeven elkaar niet in de wielen te rijden. Dat toont het Orthopedisch Centrum Máxima aan. Orthopedisch chirurg Rob Janssen verricht er veel van de planbare knieoperaties met MIS Knee, een nieuwe techniek voor knieprothese-operaties. “Mijn patiënten in het Orthopedisch Centrum Máxima zijn vrijwel allemaal kandidaat voor deze elegante werkwijze."

Precies op tijd had Rob Janssen de MIS Knee-techniek onder de knie, vóór de opening van het nieuwe Orthopedisch Centrum Máxima. Na enkele jaren ervaring met de minimaal invasieve hemiprothese, bekwaamde hij zich in het afgelopen jaar met deze nieuwe benadering van de totale kunstknie. De techniek heeft een belangrijke plaats in het zelfstandige Orthopedisch Centrum in Eindhoven. Deze kliniek verricht de planbare (electieve) ingrepen aan knieën, heupen en schouders. Uitgangspunten zijn kortere wachttijden, snelle doorlooptijden, een goede prijs-kwaliteitverhouding en klantgerichtheid. Dankzij een strak schema van planning en organisatie kunnen patiënten er snel terecht op de polikliniek; de behandeling vindt meestal binnen drie tot zes weken plaats. “Mensen die er komen, zeggen: dit is service, zo wil ik behandeld worden”, aldus dr Janssen. “Het Orthopedisch Centrum is ons antwoord op de marktwerking in de zorg.”

Winst onder de huid
Dr Janssen is van de generatie die kijkoperaties snel heeft omarmd. Hij is voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Arthroscopie. Hij ziet zichzelf ook als een early adapter, maar wijst een open techniek niet zomaar van de hand. “Het aardige van het kniegewricht is, dat het een biomechanisch wonder is. Ruimtelijke oriëntatie in zes verschillende bewegingsrichtingen is noodzakelijk bij het plaatsen van een knieprothese. Als je de biomechanische principes van de knie doorgrondt, dan kun je zowel een versleten als instabiele knie behandelen. Welke techniek je daarvoor gebruikt, is minder belangrijk dan de vraag of je de prothese goed geplaatst en gebalanceerd hebt. Minimaal invasief werken is esthetischer, maar de prothese moet toch door dat sneetje kunnen. Daarom ben ik zo blij met MIS Knee: de winst van die techniek zit in het inwendige. Het kleine instrumentarium zorgt er namelijk voor dat de schade aan het strekapparaat minimaal is. Het herstel van de patiënt is sneller.” Dr Janssen noemt de kleine instrumenten “technisch plezierig” in het gebruik. Maar niet voor de beginner: “Aanvankelijk zul je wel op de vierkante centimeter moeten stoeien. Daarna wil je niet anders meer.” Aanvullend gebruikt dr Janssen bij alle knieprothesen een high-flexion component. Dat betekent dat er een speciale aanpassing is gemaakt in de prothese om verdere buiging van de knie mogelijk te maken. 

Geen productiehuis
Binnen het Máxima Medisch Centrum was de doorlooptijd voor een knie- of heupprothese al opgelopen tot een half jaar. Alle reden om efficiëntere zorg van de grond te krijgen, bijvoorbeeld door de acute zorg en planbare zorg te scheiden. “Naast de planbare, klantvriendelijke zorg in Máxima Medisch Centrum lokatie Eindhoven, blijf ik de complexe en spoedoperaties doen, zoals revisiechirurgie, traumatologie, achterste-kruisbandchirurgie en complex ligamentaire reconstructies”, zegt Janssen. “Maar de gewone ingrepen blijven evenzeer uitdagend. Een complicatie bij een relatief eenvoudige ingreep kan net zo dramatisch zijn.”

De orthopedisch chirurg ziet MIS Knee als een uitstekende techniek om mensen snel weer op de been te helpen. Aangevuld met het KNAP revalidatieprogramma, lopen mensen enkele uren na de operatie al over de afdeling. Bovendien is het een ‘vriendelijke’ ingreep die minder belastend is. Dat past in de missie van het Orthopedisch Centrum Máxima, dat snel kwalitatief hoogwaardige zorg wil bieden zonder een ‘productiehuis’ te zijn. Volgens Janssen zou dat ook niet stroken met het feit dat het ziekenhuis een opleidingscentrum is. “Als opleidingskliniek zijn wij verantwoordelijk voor het hele spectrum aan onderzoek en behandelingen in de orthopedie. Daar ontkomen we niet aan. Toch zijn we in staat gebleken marktwerking in de zorg te realiseren. De klantvriendelijkheid, die de kliniek en onze werkwijze zo kenmerkt, heb ik lange tijd gemist in de gezondheidszorg.

Ik verwijs naar Casus voor patiëntervaringen met een knieprothese.

Vergoeding verzekering
Alle orthopedisch zorg in ons ziekenhuis wordt volledig vergoed door alle verzekeraars.

PROM
Het Orthopedisch Centrum Maxima streeft naar een optimaal resultaat van uw behandeling en wil de kwaliteit van zorg steeds blijven verbeteren. Hiervoor is inzicht in de effectiviteit van behandelingen noodzakelijk. De uitkomst van behandeling wordt gemeten aan de hand van een vragenlijst (Patient Reported Outcome Measures=PROM). U zult worden gevraagd deze vragenlijst in te vullen voor de operatie evenals 3 maanden en 1 jaar na de operatie. Het invullen van de vragenlijst gebeurt tijdens uw bezoek aan de polikliniek en duurt ongeveer 10 minuten. De gegevens geven ons inzicht in het verloop van uw behandeling. In Nederland wordt de kwaliteit van zorg medebeoordeeld aan de hand van de PROM door zorgverzekeraars en de Nederlandse Orthopedische Vereniging (NOV). De gegevens worden in uw medisch dossier geregistreerd en kunnen anoniem voor kwaliteitsbewaking en verbetering worden gebruikt.


Dr. RPA Janssen
RPA Janssen Orthopedie B.V.
Coöperatie Orthopedie Groot Eindhoven
Orthopedisch Centrum Máxima
Máxima Medisch Centrum (MMC)

Bezoekadres MMC Eindhoven:
Ds. Th. Fliednerstraat 1
Ingang Zuid
5631 BM  Eindhoven
(Spreekuur en operaties)

Bezoekadres MMC Veldhoven:
De Run 4600
5504 DB  Veldhoven
(Spreekuur)

Postadres:
Postbus 90052
5600 PD  Eindhoven
Nederland

Tel.: 040 88 88 600
(Afspraken bureau Orthopedie)

Fax: 040 88 85 938
www.rpajanssen.nl

Externe bronnen:
Cooperatie Orthopedie Groot Eindhoven
Máxima Medisch Centrum
Orthopedisch Centrum Máxima
Sportklinisch Expertisecentrum
FC Kruisband
Nicky van Melick

RPA Janssen op YouTube
RPA Janssen op Twitter
RPA Janssen op Facebook
RPA Janssen op LinkedIn
RPA Janssen weblog
s2