9,2

Achterste kruisband?

Goed herstel bij tijdige diagnose

kijkoperatie: Kniespecialist RPA Janssen
Lees meer →

Benoeming Lectoraat Value-Based Health Care

Dr. RPA Janssen is per...

Lees meer →

Gastspreker Onderzoek in Beweging 2019 UM

Dr. RPA Janssen is...

Lees meer →

Interview Nieuwjaarsontmoeting Gemeente Veldhoven

Dr. RPA Janssen is uitgenodigd voor...

Volg mij!

Volg gratis de wetenschappelijke ontwikkelingen over de knie via Facebook, Twitter en andere netwerken!


Een dagje flow surfen

Een acuut letsel van de achterste kruisband wordt vaak miskend. De achterste kruisband is één van de belangrijkste banden in de knie en kan goed herstellen mits spoedig herkend (<2 weken na het letsel). Behandeling kan dan zonder operatie plaatsvinden met uitstekend resultaat. Ter illustratie een casus van een 25 jarige vrouw met acuut achterste kruisband letsel.

Ik ging naar een waterpark om daar te leren flowsurfen. Zag er supergaaf uit, een waterbaan waarbij je op een plankje op een "ideaal" golf surft. (er wordt een dun laagje water met 70 km/uur over een soort omhooglopend trampolinezeil gestuwd). Het ging fantastisch met name omdat de beweging op snowboarden lijkt en ik daar een enorme fan van ben! 
Tot 10 minuten voor het einde. Ik viel op mijn knie tijdens een draaibeweging. Het was direct een vreselijke pijn en het besef dat er iets grondig mis was. Mijn onderbeen stond in een hoek ten opzichte van mijn bovenbeen. Ik schrok en dacht: dit moet zo snel mogelijk terug. Zonder na te denken rukte ik aan mijn onderbeen om het weer in een rechte lijn met mijn bovenbeen te krijgen. Het lukt enigszins waarna ik hevig moest braken van de pijn. De medewerker van het waterpark zei direct: dat is gebroken dat zie je zo. Mijn knie zag er inderdaad vreemd uit maar ik merkte dat ik bij een volledig gestrekt been wel kon staan, hoewel de knie de neiging had naar binnen te klappen, viel de pijn mee,…. Gelukkig niet gebroken! 
Mij werd via een collega chirurg, de orthopedisch chirurg Rob Janssen aangeraden in het Máxima Medisch Centrum. Een supervriendelijke betrokken arts die direct actie ondernam. Aangezien ik een koudere voet had en langs de rand wat minder gevoel, dacht hij aan bloedvatletsel en liet direct een scan maken om dit uit te sluiten. Gelukkig waren de bloedvaten nog intact. Het onderzoek en MRI wezen uit dat ik een achterste kruisbandletsel had. Ik had het gevoel dat het maar het beste was om direct geopereerd te worden zodat ik zo snel mogelijk aan revalidatie kon beginnen en weer op de benen zou staan om door te gaan met mijn opleiding. Om van snowboarden en tennissen nog maar te zwijgen. Rob Janssen was er echter heel duidelijk in dat het een betere optie zou zijn om niet te opereren en mijn been met een gipskoker te behandelen. Daarbij trok hij dan mijn onderbeen wat naar voren ten opzichte van mijn bovenbeen om de juiste positie te verkrijgen, dit werd nog met röntgenfotos gecontroleerd.
Na enkele gipswissels voelde mijn knie opeens heel anders. Eerdere keren voelde ik mijn onderbeen telkens wegzakken als het gips eraf ging (wat een weeïg gevoel in mijn maag gaf) maar nu bleef het gewoon goed! Het gips werd verwijderd. De eerste stapjes voelde alsof het nooit meer goedkwam! Zo een gek dun been,..wat volledig onbestuurbaar leek. Met een brace en fysiotherapie ging dit gelukkig al snel vooruit. 
Een jaar later heb ik zelfs alweer halve dagen kunnen snowboarden! Als dank heb ik een filmpje gemaakt voor mijn TOP-orthopeed Rob Janssen.


Dr. RPA Janssen
RPA Janssen Orthopedie B.V.
Coöperatie Orthopedie Groot Eindhoven
Orthopedisch Centrum Máxima
Máxima Medisch Centrum (MMC)

Bezoekadres MMC Eindhoven:
Ds. Th. Fliednerstraat 1
Ingang Zuid
5631 BM  Eindhoven
(Spreekuur en operaties)

Bezoekadres MMC Veldhoven:
De Run 4600
5504 DB  Veldhoven
(Spreekuur)

Postadres:
Postbus 90052
5600 PD  Eindhoven
Nederland

Tel.: 040 88 88 600
(Afspraken bureau Orthopedie)

Fax: 040 88 85 938
www.rpajanssen.nl

Externe bronnen:
Cooperatie Orthopedie Groot Eindhoven
Máxima Medisch Centrum
Orthopedisch Centrum Máxima
Sportklinisch Expertisecentrum
FC Kruisband
Nicky van Melick

RPA Janssen op YouTube
RPA Janssen op Twitter
RPA Janssen op Facebook
RPA Janssen op LinkedIn
RPA Janssen weblog
s2