9,2 Knieband: Kniespecialist RPA Janssen is de deskundige in behandeling van knieband blessures.
Lees meer →

Benoeming Lectoraat Value-Based Health Care

Dr. RPA Janssen is per...

Lees meer →

Gastspreker Onderzoek in Beweging 2019 UM

Dr. RPA Janssen is...

Lees meer →

Interview Nieuwjaarsontmoeting Gemeente Veldhoven

Dr. RPA Janssen is uitgenodigd voor...

Volg mij!

Volg gratis de wetenschappelijke ontwikkelingen over de knie via Facebook, Twitter en andere netwerken!


Fanatiek basketbalspel

Scheuren van de meniscus en voorste kruisband komen frequent voor bij draaisporten zoals voetbal, hockey en zaalsporten. Voorste kruisbandscheuren komen bij vrouwen 6x zo vaak voor dan bij mannen. Deze blessures komen voor bij jonge kinderen tot volwassenen. De adequate behandeling van bandletsels en meniscusscheuren zijn noodzakelijk om sport en dagelijkse activiteiten weer mogelijk te maken. Dit gaat vaak stapsgewijs. De meniscus kan soms gehecht worden, zeker belangrijk bij kinderen. Het behoud van de meniscus is belangrijk om zware belasting van de knie toe te staan en de kans op knieslijtage te beperken. Een operatie van de voorste kruisband is bij kinderen wordt bepaald door de nog te verwachten lengtegroei. Ter illustratie een casus van een 11 jarig meisje met meniscusscheuren (zowel binnen- als buitenmeniscus) en een voorste kruisbandruptuur.  

Voordat ik mijn knieblessure kreeg deed ik aan paardrijden en basketbal. Ik had geen last van mijn knie totdat ik ‘omgebeukt’ werd tijdens een wedstrijd van basketbal. Ik belandde op mijn knie. 
Dat was half mei 2007. Ik heb er toen nog erg lang mee rond gelopen. Maar omdat ik er zo vaak doorheen ging zijn we uiteindelijk toch naar de dokter gegaan. Die stuurde ons door naar een fysiotherapeut die zei dat we naar het ziekenhuis moesten gaan. In het ziekenhuis moesten we eerst röntgenfoto’s maken, daar was niks op te zien dus moest ik ook een MRI scan laten maken. De MRI hadden we laten maken begin zomervakantie. Eind zomervakantie kregen we de uitslag en ik werd zo snel als het kon geopereerd. 
Er werd een deel van mijn meniscus weg gehaald en een deel gehecht. Mijn voorste kruisband was afgescheurd. Die tijd drong het nog niet echt tot me door dat ik een hele ernstige knieblessure had. Ik dacht gewoon: als ik doe wat ze zeggen kom ik er zo vanaf. Maar toen ik weer gewoon naar school ging en niet mee mocht doen met gym, tja dan heb je veel vrije tijd. Ik moest 2,5 jaar overdag altijd een knie-brace aan omdat ik heel snel door mijn knie kon gaan. Dat komt ook met de nodige irritatie maar op een gegeven moment accepteer je dat wel. 
Nu ben ik voor de tweede keer geopereerd aan mijn knie, nu hebben ze een voorste kruisband reconstructie gedaan. Dat is goed gelukt. Ik ben nu nog steeds bezig met de revalidatie maar ik mag alweer zwemmen en paardrijden. Waar ik heel blij om ben. Eén ding is zeker: die kniebrace mis ik niet! 
Bedankt dr. Janssen.


Dr. RPA Janssen
RPA Janssen Orthopedie B.V.
Coöperatie Orthopedie Groot Eindhoven
Orthopedisch Centrum Máxima
Máxima Medisch Centrum (MMC)

Bezoekadres MMC Eindhoven:
Ds. Th. Fliednerstraat 1
Ingang Zuid
5631 BM  Eindhoven
(Spreekuur en operaties)

Bezoekadres MMC Veldhoven:
De Run 4600
5504 DB  Veldhoven
(Spreekuur)

Postadres:
Postbus 90052
5600 PD  Eindhoven
Nederland

Tel.: 040 88 88 600
(Afspraken bureau Orthopedie)

Fax: 040 88 85 938
www.rpajanssen.nl

Externe bronnen:
Cooperatie Orthopedie Groot Eindhoven
Máxima Medisch Centrum
Orthopedisch Centrum Máxima
Sportklinisch Expertisecentrum
FC Kruisband
Nicky van Melick

RPA Janssen op YouTube
RPA Janssen op Twitter
RPA Janssen op Facebook
RPA Janssen op LinkedIn
RPA Janssen weblog
s2