9,2 Meniscus: Kniespecialist RPA Janssen is topspecialist in behandeling van meniscus in de knie.
Lees meer →

Benoeming Lectoraat Value-Based Health Care

Dr. RPA Janssen is per...

Lees meer →

Gastspreker Onderzoek in Beweging 2019 UM

Dr. RPA Janssen is...

Lees meer →

Interview Nieuwjaarsontmoeting Gemeente Veldhoven

Dr. RPA Janssen is uitgenodigd voor...

Volg mij!

Volg gratis de wetenschappelijke ontwikkelingen over de knie via Facebook, Twitter en andere netwerken!


Artrose van de knie

Slijtage van de knie (knieartrose) kan ingrijpende gevolgen hebben op het dagelijks functioneren. Indien de pijn 's nachts optreedt en de loopafstand minder dan een kwartier is ondanks pijnstillers, kan een knieprothese operatie (kunstknie) een goede oplossing zijn voor de pijn en kwaliteit van leven. Ter illustratie een casus van een 50 jarige vrouw met knie artrose behandeld met een totale knieprothese.

Ik ben als relatief jonge vrouw (50jr) met knieklachten terecht gekomen bij dr Janssen, orthopedisch chirurg in het MMC. Na goed overleg, dr Janssen neemt ruimschoots de tijd voor je tijdens het spreekuur, werd na de nodige foto’s, scans en gesprekken over alle negatieve en positieve gevolgen, besloten tot een operatie. Medisch inhoudelijk komen tijdens deze gesprekken o.a. aan bod: de (relatief jonge) leeftijd voor het plaatsen van een prothese; de voor en nadelen hiervan; dat een prothese geen leven lang meegaat; eventuele beperkingen die zich kunnen voordoen; wat je eigen verwachtingen zijn na de operatie. 
Dr Janssen is in alle gesprekken heel eerlijk in zijn informatie. Hij heeft een duidelijke, deskundige mening en zal bij enige twijfel ook collegiale consultatie vragen. Pas als dr Janssen helemaal achter zijn besluit staat en er geen alternatieven meer voorhanden zijn, zal hij voorstellen om over gaan tot de operatie.
De informatie die je vooraf krijgt van de fysiotherapie, de orthopedisch consulenten en via de voorlichtingsmiddag op het MMC, maken nog meer duidelijk wat je te wachten staat. De opnameperiode in het MMC Eindhoven heb ik als positief ervaren. Het personeel is zorgzaam vanaf het moment van opname tot ontslag. Dat artsen die je dagelijks bezoeken geven je als patiënt het gevoel dat je goed in de gaten gehouden wordt.
Het ‘huiskamerproject’ (alle patiënten die het bed uit mogen, verblijven gezamenlijk in de ‘huiskamer’) heb ik als prettig ervaren. Als patiënten onder elkaar motiveer je de ander bij het herstel en revalidatieproces. Zodra het mogelijk is, meestal de tweede dag, begin je met je revalidatie. Hierbij word je begeleid door de fysiotherapie van het MMC. Dit gebeurt gezamenlijk binnen het huiskamerproject of individueel. 
Na het ontslag ben ik voor verdere revalidatie terecht gekomen bij de fysiotherapeut Dhr Frans Brooymans. Dhr Brooymans en dr Janssen werken nauw samen. Dhr Brooymans heeft zich gespecialiseerd in de behandeling van cliënten met knieproblemen. In eerste instantie ligt de nadruk bij de therapie op het strekken van het been, gevolgd door het buigen en het weer aanleren van een goed looppatroon. Dit klinkt eenvoudiger dan het lijkt. In de laatste fase van de revalidatie ga je de knie weer meer belasten. De fysiotherapeutische behandeling is ingedeeld in individuele begeleiding in het begin. Later volgt het oefenen in groepsverband. Het is hard werken maar het resultaat dat je bereikt mag er zijn, ook al kost het bloed, zweet en tranen. 
Achteraf gezien ben ik zeer blij met het besluit tot plaatsing van de knieprothese. Ik heb geen pijn meer, ik heb mijn energie weer terug. Het voelt enorm goed. Ik participeer weer in het arbeidsproces en ik kan weer lange wandelingen en fietstochten aan. Ik ben er van overtuigd dat ik een groot deel hiervan te danken heb aan de kundige behandeling en begeleiding van de arts en fysiotherapeut en natuurlijk ook door mijn eigen inzet en doorzettingsvermogen.


Dr. RPA Janssen
RPA Janssen Orthopedie B.V.
Coöperatie Orthopedie Groot Eindhoven
Orthopedisch Centrum Máxima
Máxima Medisch Centrum (MMC)

Bezoekadres MMC Eindhoven:
Ds. Th. Fliednerstraat 1
Ingang Zuid
5631 BM  Eindhoven
(Spreekuur en operaties)

Bezoekadres MMC Veldhoven:
De Run 4600
5504 DB  Veldhoven
(Spreekuur)

Postadres:
Postbus 90052
5600 PD  Eindhoven
Nederland

Tel.: 040 88 88 600
(Afspraken bureau Orthopedie)

Fax: 040 88 85 938
www.rpajanssen.nl

Externe bronnen:
Cooperatie Orthopedie Groot Eindhoven
Máxima Medisch Centrum
Orthopedisch Centrum Máxima
Sportklinisch Expertisecentrum
FC Kruisband
Nicky van Melick

RPA Janssen op YouTube
RPA Janssen op Twitter
RPA Janssen op Facebook
RPA Janssen op LinkedIn
RPA Janssen weblog
s2