9,2

Knieprothese

Groot succes bij juiste verwachting

Cruciate ligament: information, symptoms, diagnosis and treatment. Kraakbeen: informatie, klachten, diagnose en behandeling.
Lees meer →

Benoeming Lectoraat Value-Based Health Care

Dr. RPA Janssen is per...

Lees meer →

Gastspreker Onderzoek in Beweging 2019 UM

Dr. RPA Janssen is...

Lees meer →

Interview Nieuwjaarsontmoeting Gemeente Veldhoven

Dr. RPA Janssen is uitgenodigd voor...

Volg mij!

Volg gratis de wetenschappelijke ontwikkelingen over de knie via Facebook, Twitter en andere netwerken!


Knieprothese: veel gestelde vragen

1. Wanneer is een knieprothese verstandig?


Artrose van de knie kan leiden tot pijnklachten. Artrose kan het gevolg zijn van knie- of sportletsels in het verleden.  Als mensen, ondanks alle andere artrose-behandelingen, veel pijn houden, kan een knieprothese een goede oplossing zijn. Een graadmeter voor de ernst van pijn die een knie prothese verantwoordt, is pijn 's nachts en een loopafstand korter dan 10 minuten. 

2. Hoe lang gaat een knieprothese mee?

De levensduur van een knieprothese varieert tussen de 10-20 jaar. De prothese is bedoeld voor dagelijks gebruik. Een overbelasting door bepaalde sporten en overgewicht verkort de levensduur van de prothese. Als een knieprothese los gaat zitten, kan een revisie totale knieprothese worden overwogen.

3. Hoe lang moet ik in het ziekenhuis blijven?

U blijft gemiddeld 3 dagen in het ziekenhuis. Het KNAP (KNie Actief Programma) leidt tot een beter voorspelbaar en sneller herstel na een knieprothese. U kunt de dag van de operatie al lopen door de kamer met hulp van de fysiotherapeut.

4. Wat kan ik zelf doen om het herstel te bevorderen?

Een goede kniefunctie (strekken en buigen van de knie) vóór de operatie bevordert het herstel na de operatie. Fietsen en strekoefeningen zijn hierbij zinvol. Na de operatie herstelt u sneller als u de strekking van de knie goed oefent en goed oplet hoe u loopt. De fysiotherapeut legt u dat allemaal uit in de voorbereiding, evenals na de operatie. Een knieprothese operatie vergt een actieve inzet met veel oefenen. Geduld is ook belangrijk. De knie geeft zelf aan als u teveel heeft gedaan en wat meer moet rusten. Een jaar na de operatie is de eindsituatie goed te beoordelen.  

5. Kan ik met een knieprothese sporten?

Een knieprothese is een “kunstknie”. Een knieprothese is gemaakt van speciale materialen die in de loop van de jaren wel kunnen slijten. Een knieprothese is bedoeld voor dagelijks gebruik, waarbij sporten als fietsen, wandelen en golf zijn toegestaan. De levensduur van een knieprothese blijkt korter als mensen de knie fors belasten bij hardlopende of springende sporten (zoals voetbal, hardlopen, zaalsporten, hockey en contactsporten). Om de levensduur van de prothese optimaal te houden, worden deze sporten dan ook niet geadviseerd als u een knieprothese heeft.

6. Heeft een knieprothese ook beperkingen?

Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat de juiste verwachtingen belangrijk zijn voor de mate van tevredenheid na een knieprothese operatie. Negentig procent van de mensen heeft na een operatie geen artrosepijn meer. De mate van beweeglijkheid van de knie is, na een knieprothese, afhankelijk van uw eigen spieren. Knielen en hurken kunnen de meeste mensen na een knieprothese moeilijker. Een goede kniefunctie vóór de operatie leidt tot een betere beweeglijkheid van de knie na een kunstknie operatie. De orthopedisch chirurgen van de Maatschap Orthopedie Groot Eindhoven gebruiken een speciale knieprothese die de buiging van de knie maximaal ondersteunt. Wetenschappelijk onderzoek heeft dit aangetoond (zie Publicaties). Het is van belang te weten dat het litteken van de operatie leidt tot een verminderd gevoel van de oppervlakkige huid aan de buitenzijde van de knie. Dit kan geen kwaad en heeft geen gevolgen voor de beweeglijkheid of functie van het been. 

7. Wat zijn de risico’s van een knieprothese operatie?

Complicaties na een knieprothese operatie komen zelden voor (1%). Complicaties kunnen zijn een infectie, schade aan zenuwen/bloedvaten of trombose. Het is van belang te melden aan uw arts indien u in het verleden trombose heeft gehad of dat dit in uw familie voorkomt. Iedereen krijgt bescherming tegen trombose na de operatie.

8. Hoeveel knieprothese operaties worden er verricht?

Het Orthopedisch Centrum Máxima is een gespecialiseerd centrum voor knie-artrose. De orthopedisch chirurgen van de Coöperatie Orthopedie Groot Eindhoven verrichten ruim 400 knieprothesen operaties per jaar. Diverse  zorgverzekeraars hebben het Máxima Medisch Centrum onderscheiden met hun Topzorg Knieprothese certificaat. RPA Janssen verricht jaarlijks ruim 100 knieprothese operaties en doet ook wetenschappelijk onderzoek naar o.a. knieprothesen (zie Publicaties). 

9. Moet mijn tandarts speciale maatregelen treffen als ik een knieprothese heb?
De Nederlandse Orthopedische Vereniging (NOV) heeft speciale aanbevelingen voor mensen die een kneiprothese hebben en een tandartsbehandeling moeten ondergaan. Samengevat is preventief gebruik van antibiotica niet nodig bij een behandeling door de tandarts, ongeacht het soort ingreep.

De NOV aanbevelingen:


Dr. RPA Janssen
RPA Janssen Orthopedie B.V.
Coöperatie Orthopedie Groot Eindhoven
Orthopedisch Centrum Máxima
Máxima Medisch Centrum (MMC)

Bezoekadres MMC Eindhoven:
Ds. Th. Fliednerstraat 1
Ingang Zuid
5631 BM  Eindhoven
(Spreekuur en operaties)

Bezoekadres MMC Veldhoven:
De Run 4600
5504 DB  Veldhoven
(Spreekuur)

Postadres:
Postbus 90052
5600 PD  Eindhoven
Nederland

Tel.: 040 88 88 600
(Afspraken bureau Orthopedie)

Fax: 040 88 85 938
www.rpajanssen.nl

Externe bronnen:
Cooperatie Orthopedie Groot Eindhoven
Máxima Medisch Centrum
Orthopedisch Centrum Máxima
Sportklinisch Expertisecentrum
FC Kruisband
Nicky van Melick

RPA Janssen op YouTube
RPA Janssen op Twitter
RPA Janssen op Facebook
RPA Janssen op LinkedIn
RPA Janssen weblog
s2